Select language

2016-01-04 / Nytt år- nya krafter

Man tror aldrig att det ska hända...att orken tar slut och man tappar lusten för allt. Och det enda som räknas och man kan tänka på är när man ska få dimpa ner i sängen igen och bara sova. Men så vart det och nu är det bättre...end of story. 

Men nu har 2016 dragit igång med buller och bång, och jag drar också igång, kanske lite lite klokare än tidigare. 
Mycket har hänt under hösten/julen i konditor Sverige och det verkar fortsätta. 
RC chocolat i Sigtuna har öppnat på Arlanda. 
Stinas Konditori är sålt till Wiener caféet som just tagit över vid årskiftet. 
Haga öppnade butik nr 2.
Brunkeberg bageri stängde på Regereingsgatan men öppnade igen under nytt koncept på Birger Jarlsgatan.
Guntherska Hofkonditoriet i Uppsala kommer att öppna fler enheter under 2016. 
Hamnbageriet i Kungshamn öppnade upp i påskas.
Ninas konditori i Mörrum ligger ute till försäljning.
Balders bröd öppnar i Mall Of Scandinavia.
Och säkert mycket mer som jag missat här...

Och vi på Fabriken...jo, vi stängde vår butik på St Eriksplan nr 2, för att sen öppna en ny butik tvärs över gatan på nr 9.


Det är en spännande bransch man får deltaga i. 

Läste på bloggen Robbans bästa om "trenderna" för 2016.
Asiatiska smaker är trendigt och ekologiskt/närproducerat.
Samt lekfullheten som startade med semlewrapen och sen har fortsatt med tacoprinsessen som Anders Oskarsson vann med i Årets konditor.


Därför laddar även er lilla Chokladfabrik för 2016. Men en ombyggnad i sikte, ny butikschef och en suverän personalstyrka. 2015-07-02 / Morr...

Hur är det tänkt att man ska kunna driva företag i den här stan?
Måste flytta en glassbox från den butik vi nu stänger. Medan mina två chaufförer baxar ut boxen....står bilen tre meter utanför butiken, och ja...delvis på trottoaren, med baklyften nere....alla som går förbi kan räkna ut vad som sker...DÅ kommer p-vakterna fram och sätter en bot på 1000:- på rutan...chauffören säger, att vi är ju upphissade och iväg om tre minuter...men nejdå.
grrrrrr!

2015-07-01 / Sommar, sol och stängning av St Erik

Så kom då äntligen sommarvärmen och folk försvann från staden i ett nafs.
Hornsgatan på morgonkvisten är disig i solen och man kan kryssa fram över filerna med bara någon enstaka cyklist i cykelbanan.
Den bästa tiden tycker jag det är, när man kan dricka sitt morgonkaffe på balkongen, dricka ett glas vin på en uteservering, och sen promenera hem genom stan på natten.
Innan det blir dags för semester här, ska vi plocka ner och ta avsked av Cajsa Warg-gänget på St Eriksplan 2, där vi huserat de senaste 4 åren..(5?). Vi pratade hela tiden om att vi skulle hinnas träffas och laga mat ihop och umgås, vilket tiden aldrig ha räckt till för.
Nu ska det byggas en "snurrdörr" i vårt hörn av butiken för att få bukt med det undertryck som är i lokalerna. Vilket vi hoppas, då det varit runt 10 grader inomhus vissa vintrar.
Och vi då? ...vi letar naturligtvis ny lokal i krokarna, St Erik, Odenplan, Odengatan.... där någonstans hoppas vi hitta någon trevlig lokal med plats för choklad och lite servering, vilket vi saknade hos Cajsorna.
Sen drar iallafall jag ut i Sverige på semester, solar, badar och naturligtvis kommer det att bli bageri/konditoribesök.
I söndags startade jag med Systrarna Delselius filial i Stavsnäs Vinterhamn, gott, trevligt, genomgullig personal och solen sken. Vägg i vägg låg Bullandö Glass, och ni kan ju tro att det var en strid ström av sommargäster från området och öarna och folk som kommer med Vaxholmsbolagets båtar.

2015-06-22 / Säljare

Jag brukar alltid säga att den dag man återföds som...telefonförsäljare...då vet man att man gjort något tokigt i livet:))
Nu menar jag inte att de är dåliga på nått sett, men maken till otacksamt jobb!!
Idag har jag fått min tilldelade skörd av säljare som ring och frågat hur jag mår...vissa är käcka göteborgare som kallar mig Elli och babblar på, vissa är nervösa och vet inte riktigt vart de ska börja...förutom med hur just jag mår idag!
Nu gillar jag ju det här med försäljning och tycker att det är sjukt intressant att lyssna på dem ...om nu jag ändå har tiden.
En kille förra veckan började berätta om sin tidning, som gick ut till 38 hushåll...oj förlåt, 38 000 hushåll..,då var det ju kört och jag skrattade hysteriskt i andra änden...,kunde tyvärr inte köpa annonser av honom ändå..men vilket samtal..
Tycker överlag att killarna har lättare att ta till humorn även när jag inte vill köpa ngt...tjejerna blir surare och slänger oftare på luren. 

Nu hör till saken att vi helt enkelt inte köper saker per telefon, oavsett...men det kan man ju inte säga så fort man lyfter luren....eller?

På fredagarna efter kl 15...,brukar jag avbryta och morra..."fredag eftermiddag, exakt VAD tänkte du sälja?" 
Då brukar folk ursäkta sig...,och ringa på måndag igen:))
2015-06-18 / Paris

Var nyss i Paris....eclairernas och chokladens fantastiska stad!
Min vän bodde mitt i stan på självaste St Honore, vilket gjorde att de var ca tre steg till närmaste chokladbutik.
När jag klev av planet kom frågan "hungrig eller trött?" Herregud, alltid hungrig! 
Och i Paris är det ju inget konstigt att kliva in på fösta bästa bistro och få fantastiska anklår kl tolv på natten!
....och som tur är..var man hungrig till frukost igen:)
Oh, kan en frukost bli bättre?

Släpade runt min vän på diverse olika chokladställen och konditoriet. 
Först och främst....Fauchon...alltid lika "rätt" och snyggt, och framförallt...fantastiska varumärkesbyggare...
Eclairer från Fauchon!
På eftermiddagen besökte vi Angelina....ett ställe som jag tidigare missat! ...hur det nu är möjligt? 
Kön slingrade sig långt ut på trottoaren men den rörde sig hela tiden och proffsig personal såg till så alla fick bord.
Angelina är först och främst kända för sin varma choklad....som vi naturligtvis provade.

Ni ser ju ....så gott! 
Bakverken var oxå helt ok, men inte så man hjulade...och framförallt när flera sorter var slut och servitören ändå serverade fel.

Måndagen drog jag omkring själv på stan, började på Paris-manér med latte och crossiant...vore jag rökare hade jag tagit en cigg ...
Men efter att ha avverkat Lafayettes nya matavdelning...som inte alls var lika magisk som den gamla tyvärr..
Och sen iväg till le Eclaire de Genie ..eclairernas mecka just nu...

Provade en med passionsfrukt och en med salt kola! Verkligen supergoda!
Snygg butik, lite fabriksinspirerat och ganska många hipsterskägg som rörde sig runt, men det luktade nybakat och de har verkligen kört sin grej helt ut!


Men den bästa..absolut bästa eclairen åts en kväll på en ytterst lyxig krog på St Honore...
En Eclaire som till utseendet sett var en tragiskt historia. Och vi fnissade hysteriskt när den ytterst tjusiga servitrisen med hörsnäcka och liten handväska ställde fram den med en något högdragen min. 


Bäst...men något trist till utseendet!

Insåg också sista dagen att jag inte besökt det anrika Lauduree,som nu tyvärr är exploaterat över halva jordklotet. Dock höll dagens besök med champagne och macroner samma höga klass som tidigare.
Och bara det...att det absolut inte känns konstigt att beställa ett glas bubbel till bakverken, hoppas våra alkoholtillstånd i Sverige blir lättare att få snart...
Den äldre mannen brevid mig fick in en tallrik med en bouchee som såg lite torr ut...men straxt kom servitören med kopparkadtrullen, och häller den mest fantastiskt gott doftande svampsås, med stora bitar svamp av olika sorter. Jag var sjukt supen på att be att få smaka..hade jag pratat franska hade jag gjort det...och nästa gång..då blir det lunch där istället.2015-06-05 / Brödmanifest

Sebastien Boudet har till årets Smaka på Srockholm, fyllt ett tält med ett helt bageri, massor av säckar med ekologiskt mjöl och en hel hop av Sveriges absolut bästa bagare!
Allt för att visa folk hur bröd ska bakas!


Fullt ös var det när jag var där, folket fotade, smakade på bröd och bullar, lyssnade på Sebastien som berättade om bröd, och passade på att gratulera Gabriel Di Grado som i våras vann titeln Årets Bagare. 
här står vinnar-bullarna och jäser!


Snygga bagare på rad! Mattias Wallmark Lundbergs, Gabriel Di Hrado på Spånga konditori och ️️️️️️️️ Anders Fredriksson Cum Pane.


Fantastiskt fina bröd. 
Allt bakat på plats i tältet i Kungsträdgården. Fantastiskt kul att se så många samlas och se att ett verkligt intresse finns. Vi skojade om bagar-groupies...och de berättade att den verkliga groupien är en man i 45-50 års åldern som gillar att baka och experimentera med surdeg och olika mjöl. Tänk vad kul!

Niklas Gustafsson Kustbageriet, Mattias Wallmark och Robin på Cum Oane.

Initiativtagaren själv, Sebastien, bra jobbat!

Jättekul idé som jag hoppas fortsätter!
Vill ni läsa mer om Brödmanifest finns det på Brödpassion.se eller Brödmanifest.se
Skynda dit, de finns på plats lördag och söndag oxå:))2015-06-03 / Shanghai

Nej...jag är inte där igen..men fick gå tillbaka i berättelsen för att grannen påpekade att jag missade att berätta om brunchen...
Och vilken brunch!
Stoooort hotell där de utan problem kunde klämma in oss bagare. Enorm skaldjursbuffe, asiatiskt, italienskt och en som stod och la upp caviar på små små blininer.
Jag tog sikte på skaldjuren och sashimin. 
Tills det var dags för.....trumvirvel...dessertbuffen!
Min näst bästa gren...
Utsöta kartonger med popcorn!

Stålboms, Oscar och Henrik 

Tina dolkTyvärr kunde jag inte deltaga i min BÄSTA gren.....All you can drink of Champagne Tattinger.....så jag drack vatten....inte lika bubblande..men man överlever:))


2015-05-29 / Mors Dag

På söndag är det Mors dag och alla mammor ska firas.
Här dök det upp en Mors Dags tårta från tillverkningen med mörk chokladmousse, hallon & persika, naturligtvis i form av ett hjärta.

Annars är dagens projekt att få in en massa kylar i hissen till Konditorlandslaget, information om våra nya disk/golv/rengöringsmedel, och sen laddar vi för helgens alla bröllopstårtor.....som ska köras innan Stockholm Maraton....aaaah!

2015-05-28 / Miljöförvaltningen

Härligt när Miljö & Hälsa är här på årlig kontroll och tackar när de går med orden " tänk om alla dagar började så här bra".
Vi tackar också, kul när ni tar med er en nybörjare för att visa vårt ställe när det ska visa på att några har koll och kan reglerna utan och innan. Man blir ohyggligt stolt!

2015-05-26 / Enskedeparkens Bageri

Ryket sprider sig, ett bageri invid ridskolan i Enskede/Stureby öppnade upp i höstas (rätta mig om jag har fel).
En trött mamma efter barnkalas och Eurovisionvinst släpade med barnen ut i solen denna söndag, med förhoppning om en god varm smörgås och kanske en bulle i solen.
Och visst fanns det båda delarna!
Härlig uteservering mot staketet till kolonilotterna, och väl värt en omväg, vilket litet guldkorn på Stockholmskartan.
Urmysigt läge och kö ut på trappan!
En fantastiskt god sallad serverades till mackan.
Efter att ha googlat lite vet jag nu att mjölet kommer från Warbro kvarn och att Bagaren Mattias Lindbäck från Surdegsinstitutet har varit med och dragit igång det hela.
OCH VILKA FINA BRÖD!
Elegant snittade och fin smak och skorpa!
Servicen var tyvärr lite förvirrad, och kanske inget riktigt system i vem som tar beställningen/gör smörgåsen och sen går ut med den. Vilket gjorde att vi fick en smörgås, för att sen vänta nästan 20 min på de andra två...men situationen räddades snabbt av att barnen bjöds på varsin bulle! (och eftermiddagen var räddad)
Gullig personal som desstom bad om ursäkt flera gånger för detta.
Tips till serveringen (i all välmening)
Köp in serveringsbrickor med gummi, så kan tjejerna bära fler kaffekoppar/soppskålar på en gång.
Ställ en kärra/vagn/bänk ute så kan kunderna själv kan ställa ifrån sig disken, tänk Rosendahls disksortering.
"Flagga" med nummer så att servisen slipper leta efter kunden som beställt en macka, skrivs även på "bongen" så blir det inte fel hos den som gör smörgåsarna.
Och om det är sol....gör ett gäng mackor innan och plats, eftersom de ändå grillas, kan de ligga i kylen innan.
....och ja, jag är lite skadad av och tycker att det är jätteintressant med logistiken i serveringen.
Bäst på detta är dock Hasse i Torshälla som skulle kunna bygga ett café i sömnen med minimalt antal steg för personalen att gå, vilket resulterar i ett fint flyt, vilket i slutändan resulterar i mer försäljnign:)
Föregående 1 2 3 ... 15 av 15 Nästa

SÖDER Renstiernas gata 12

Butik - SÖDER Renstiernas gata 12
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 08.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag 11.00-18.00

CITY Regeringsgatan 58

Butik - CITY Regeringsgatan 58
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 08.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag 12.00-17.00

VASASTAN St Eriksplan 9

Butik - VASASTAN St Eriksplan 9
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 10.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag Stängt
67cda0fc-030f-4fa0-873e-77bc353e9b2e