Select language

2015-05-29 / Mors Dag

På söndag är det Mors dag och alla mammor ska firas.
Här dök det upp en Mors Dags tårta från tillverkningen med mörk chokladmousse, hallon & persika, naturligtvis i form av ett hjärta.

Annars är dagens projekt att få in en massa kylar i hissen till Konditorlandslaget, information om våra nya disk/golv/rengöringsmedel, och sen laddar vi för helgens alla bröllopstårtor.....som ska köras innan Stockholm Maraton....aaaah!

2015-05-28 / Miljöförvaltningen

Härligt när Miljö & Hälsa är här på årlig kontroll och tackar när de går med orden " tänk om alla dagar började så här bra".
Vi tackar också, kul när ni tar med er en nybörjare för att visa vårt ställe när det ska visa på att några har koll och kan reglerna utan och innan. Man blir ohyggligt stolt!

2015-05-26 / Enskedeparkens Bageri

Ryket sprider sig, ett bageri invid ridskolan i Enskede/Stureby öppnade upp i höstas (rätta mig om jag har fel).
En trött mamma efter barnkalas och Eurovisionvinst släpade med barnen ut i solen denna söndag, med förhoppning om en god varm smörgås och kanske en bulle i solen.
Och visst fanns det båda delarna!
Härlig uteservering mot staketet till kolonilotterna, och väl värt en omväg, vilket litet guldkorn på Stockholmskartan.
Urmysigt läge och kö ut på trappan!
En fantastiskt god sallad serverades till mackan.
Efter att ha googlat lite vet jag nu att mjölet kommer från Warbro kvarn och att Bagaren Mattias Lindbäck från Surdegsinstitutet har varit med och dragit igång det hela.
OCH VILKA FINA BRÖD!
Elegant snittade och fin smak och skorpa!
Servicen var tyvärr lite förvirrad, och kanske inget riktigt system i vem som tar beställningen/gör smörgåsen och sen går ut med den. Vilket gjorde att vi fick en smörgås, för att sen vänta nästan 20 min på de andra två...men situationen räddades snabbt av att barnen bjöds på varsin bulle! (och eftermiddagen var räddad)
Gullig personal som desstom bad om ursäkt flera gånger för detta.
Tips till serveringen (i all välmening)
Köp in serveringsbrickor med gummi, så kan tjejerna bära fler kaffekoppar/soppskålar på en gång.
Ställ en kärra/vagn/bänk ute så kan kunderna själv kan ställa ifrån sig disken, tänk Rosendahls disksortering.
"Flagga" med nummer så att servisen slipper leta efter kunden som beställt en macka, skrivs även på "bongen" så blir det inte fel hos den som gör smörgåsarna.
Och om det är sol....gör ett gäng mackor innan och plats, eftersom de ändå grillas, kan de ligga i kylen innan.
....och ja, jag är lite skadad av och tycker att det är jätteintressant med logistiken i serveringen.
Bäst på detta är dock Hasse i Torshälla som skulle kunna bygga ett café i sömnen med minimalt antal steg för personalen att gå, vilket resulterar i ett fint flyt, vilket i slutändan resulterar i mer försäljnign:)

2015-05-24 / Shanghai slutspurt

...bara en slutkommentar om varför man åker med på dessa resor, förutomresmålet....nätverkandet!
Så underbart kul att träffa människorna i branschen, för det visar sig alltid att alla har i princip samma/liknande problem på sitt företag, även om man är ett litet konditori på landsbygden som ett stort industribageri. Och jag upptäcker alltid hur mycket vi har att lära oss av varandra. Och jag hoppas verkligen att de andra upplever det likadant!
Tack alla underbara medresenärer för denna tripp.

En bild som sammanfattar det hela...tack Heléne för att du var snabb m ed kameran:)

2015-05-23 / Shanghai


Jo,..glömde ju visa upp den snygga chokladkakan jag gjorde på fabriken....

2015-05-22 / Shanghai med 90 bagare del 3

Vad gör man då när man är i Shanghai, förutom att besöka chokladfabriker och bagerimässor...jo man släpps av på det stora varuhuset för att spana in konditoriavdelningen, som i mina ögon kändes japansk, då många av diskarna sålde japanska "bönkakor" och "fluff-fluff" kakor.
I de inhemska diskarna var kakor starkt överrepresenterade, och många av dem baserade på ris.
.......och flera av sorterna bakade dem på plats.
Vi trotsade regnet och hann även se ett av Shanghais tempel som ligger mitt i stan, inklämt emellan skyskraporna, som en oas.
Herr & fru Stålbom från Falkenberg

När solen tittade fram igen var det bara att ta sig ner till The Bunt och se på den fantastiska skylinen, och myllret av människor på gångpromenaden. (här uppstår också svårigheten med att hålla ihop sitt lilla gäng, just då på ca 15 personer, och vi kände att ett rep med öglor, som förskolan har...hade passat bra:) )
Oscar, Zaid, Jeannine, Henrik, Linda, Helene
......som ni ser har vi tappat några just här....men kan meddela att de dök upp tillslut, ingen kvar i Shanghai...vad jag vet:)
På kvällen är denna utsikt ännu maffigare, men man får snabba sig på, då lamporna släcks kl 23.00.
Men vi hann hit den sista kvällen iallafall.
Nästa inlägg ska jag berätta om en fantastisk brunch!

2015-05-21 / Shanghai med 90 bagare del 2

2015-05-21 / Shanghai med 90 bagare del 2

Uppe dag två "bagartidigt"...nä men tidigt för oss som inte bakar:)
Tänk er 90 st bagare iklädda vita thai-chi overaller som tågar till närmaste park för att där utöva en stunds thai-chi...underbart att börja dagen så...
Vissa såg det som ett pyjamasparty tror jag:)
Carina & Jens från vårt försäkringsbolag Provins
Efter frukost drog vi iväg till Zotters Chokladfabrik Detta är ett Österrikiskt företag som har sin huvudfabrik i Riegersburg.
De tillverkar choklad direkt från böna, dvs Bean To Bar, och allt är Fairtrade osv.
Men den stora behållningen var hur de hade byggt upp sin verksamhet för att ta emot besäkare, och få dem att känna att de verkligen är I fabriken, fast de inte riktigt är i ändå.
Efter att sett en film om företaget och hur kakaofrukten växer och hur det blir till choklad, lotsades vi in fabriken, fick välja en chokladkaksform, de fyllde den med chokladsort vi valt, och sen var det bara att skopa i nötter/mandel/russin och massa annat man tyckte var gott....det enda kravet var att man skulle kunna äta upp den sen.
Här kunde man provsmaka dragerade nötter och torkade frukter.
Vet inte om de var så snygga men här såldes chokladkakor i olika varianter.
Nu undrar ni naturligtvis vad jag tyckte om stället och chokladen:) jo, studsade upp och ner för jag gillar maskiner och konceptet med att man får gå runt och provsmaka (man kunde provsmaka 250 st olika grejer om man var sugen).
Kommer naturligtvis att stjäla lite idéer till vår egna kursverksamhet och funderar nu på hur jag ska klämma in den tjusiga tempereringsmaskinen med typ 12 tankar....
Och ...jag måste nog åka till Österrike och kolla in Zotters huvudfabrik.....nån som hänger med? :)

2015-05-20 / Shanghai del 1

Varje år åker ett gäng bagare och konditorer iväg på en resa, för att nätverka och "snacka bullar" (som jag och Cleas på Gateau brukar säga) och iår gick resan till Shanghai.
Efter att haft ständig värk i kroppen kändes det som ett hopplöst företag att försöka ta sig iväg på resan, men när väskan väl var packad och jag och en vän satt på flygbussen på väg mot Arlanda, kändes det mer ok.
Tyvärr visade sig planet vara inställt och ca 60 bagare/konditorer/leverantörer tillbringade 6 timmar på Helsingfors flygplats, och sen gick flyget.....dock till Hongkong...och SEN till Shanghai.
Fantastiska människor som höll humöret uppe ändå, och inte en sur min visades!
Till slut kom vi iallafall fram och välkomnades av dem som flög från Köpenhamn och vårt gäng från resebyrån Eventyr och Linda på SBK, och buffen stod dukad på hotellet...
Själv smet jag iväg och träffade en kompis som bor därnere och avslutade kvällen med falafel och fotmassage.....underbart med ställen som är öppet till kl 02.00 och inte har nån tidsbokning.
Dagen efter var resans två stora happenings...Årsmötet och Bagerimässa.
Mötet brukar alltid förläggas på spännande platser och iår blev det högst upp på en skyskrapa med utsikt över hela stan.
Sveriges Bagare & KonditorersVD, Ordförande och Marknadskordinator.

Efter mötet hoppade 90 glada bagare in i bussar och ut till bagerimässan.....och vilken STOOOOOOOR mässa, 14 st utsällarhallar där var och en var lika stor som hela Älvsjömässan.....vi sprang lätt genom ingredienshallarna (4-5 st) men fastnade i monterna som visade upp bröllopstårtor i plast, som man kan ha att skylta med. Vilka skapelser!
"Nakentårta" var den senaste trenden, något som vi märker även här.
Red velvet cake
Man kan verkligen inte tro att det är plast.
Sen avverkade vi de fyra (!) hallarna som ägnades åt förpackningar...mitt favoritområde!
Här kan man verkligen få tag i precis vad som helst i förpackningsväg!
Lite annorlunda tårtkartonger
Själv hittade jag denna snygging:)
Trenden är tydlig, mycket färg, bra design och fler och fler inser hur viktigt det är att förpacka sina produkter rätt. Nu har jag fördelen att redan nu köpa in kartonger från Kina, som gör att de ideér jag fick från mässan är ganska enkla att verkställa.
Nästa inlägg kommer att handla om vårt besök på Zotters Chokladfabrik....håll ut!

SÖDER Renstiernas gata 12

Butik - SÖDER Renstiernas gata 12
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 08.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag 11.00-18.00

CITY Regeringsgatan 58

Butik - CITY Regeringsgatan 58
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 08.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag 12.00-17.00

VASASTAN St Eriksplan 9

Butik - VASASTAN St Eriksplan 9
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 10.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag Stängt
67cda0fc-030f-4fa0-873e-77bc353e9b2e