Select language

2015-03-19 / Årets bagare del 2

Så går han och vinner hela "tjottabelongen"...Gabriel Di Grado från Spånga bageri här i Stockholm.
Stoooooort GRATTIS! 


Tvåa blev Anders Fredriksson från Cum Pane ich trea Sara Fjärrström från Bakery & Spice. 


2015-03-19 / Årets bagare 2015

Just nu pågår tävlingen Årets Bagare 2015 i Göteborg.
Fyra finalister har bakat och två till på gång idag. Och kl 15 är prisutdelningen. Samtidigt pågår också SM Unga bagare och Skolmästerskapen. Arrangör är Sveriges bagare & Konditorer. Och jag önskar naturligtvis att jag var där.

Bilderna är från Instagram och visar Martin Frankenberg, Gabriel Di Grados, Jessica Lundin och Tobias Henkes bröd.

2015-03-18 / Carlsbergs museum

Förlåt...ligger lite efter här..

Var förra veckan på styrelsemöte i Köpenhamn...häpp!
Och konferensrummet var inhyst i Carlsbergs museum. Och nu tror ni säkert att vi satt på dammiga öltunnor i en gammal bryggerilokal, men icke.
Sonen till Herr Jakobsson som startade det hela, råkade vara rik och konstintresserad och fyllde lokalerna med oljemålningar, porträtt och statyer på nakna damer (och en och annan herre).
Och i receptionen hängde en enorm samling porträtt, på de medarbetare som jobbat på Carlsberg i mer än 50 år,


,..,mest män...
Och i trädgården fanns förlagan till "Den lille hafsfrun".


Det fanns också en enorm samling av ölflaskor från hela världen, snyggt sorterade i hyllor bakom glas. Och som en händelse...fanns det också en bar, där man fick en öl på entrébiljetten...bra museum!:)Efter möte och denna tur på den delen av museet i det gamla bryggeriet väntade skjutsen tillbaka till hotellet..


Så upp med 14 bagare/konditorer/vd:ar, och så var det bara att skumpa iväg,..och eftersom vi var i Danmark, fick de som inte druckit upp ölen inne, ta med den i ett plastglas....vad hade svenska myndigheten tyckt om det??

2015-03-05 / Basgerispaning på Trinidad

I måndags åkte vi över till huvudön Trinidad från Tobago, en tur med färjan på ca 3 timmar.
Tjockt med folk trots att solen inte ens gått upp och kön till kaffeserveringen vart lång.
Väl iland mötte vi vår kontakt som stuvade in oss i sin bil och körde upp på höjden för att se ut över stan Port of Spain.
Sen iväg till det stora bageriet Linda´s som är ett industribageri med 12 egna butiker. De bakade mycket själva men mycket var också bake-off....från Tyskland...mycket pga att det var ont om bagare. Men ambitionen var att baka mer och mer på plats, då all utrustning fanns och verkligen stort, ljust och framförallt rent bageri.
De bakade mycket puff-pastry, smördeg, som sen fylldes med kräm, och även flera sorters piroger.
Managern som vi träffade berättade att det största problemet var personalen....hitta personal och att få dem att jobba, arbetsmoralen var inte så hög tyvärr.
Men alla som vi såg där tyckte vi jobbade på bra, och de var alla väldigt glada och visade gärna vad de gjorde när vi kom. Så om någon bagare vill ta en tur till Trinidiad och kan lite om industribakeri, säg till så kopplar jag ihop er. Svenska ugnar hade de iallafall:)
Deras storsäljare var "Hops", ett mjukt, fluffigt matbröd som i vår svenska smak mest påminde om ett hamburgerbröd, eller en semlebulle....utan smak...Vi föreslog naturligtvis att han skulle stoppa i kardemumma, skära av toppen och spritsa lite mandelmassa och grädde på...vet inte om han föll för den idén direkt:)
Så här såg det ut i matbrödshyllan i deras butik som vi sen åkte till.
Vi fick med oss lite lokala kakor...en torrare variant med kokos...typ torr kokostopp. och en kaka som jag tror att det var brödfrukt eller potatis i.....och nja...jag tror att de skulle behöva lite hjälp.
Vidare till Adam´s som var var ett bageri/butik och servering. Lite italiensk touch och goda bakverk...
citronmaräng slog ungarna till med direkt, där kommentaren från 12 åringen var "gott skal, krunchigt och inte seg, som det ska vara" :)
Och jag körde en mini chokladeclaire, också mycket god. Det visade sig att dottern i familjen ville bli konditor och hålla på med choklad, men pluggade just nu ekonomi i London.
Sen hann vi inte mycket mer, dags att ta färjan hem igen....men döm av vår förvåning när färgan redan gått...en timme tidigare än vad det stod på biljetterna, vilket tydligen händer ibland. Bara att sätta sig i bilköerna ut till flygplatsen och tack o lov gick det fler flyg denna kväll, så några timmar senare landade vi på paradisön Tobago igen.

SÖDER Renstiernas gata 12

Butik - SÖDER Renstiernas gata 12
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 08.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag 11.00-18.00

CITY Regeringsgatan 58

Butik - CITY Regeringsgatan 58
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 08.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag 12.00-17.00

VASASTAN St Eriksplan 9

Butik - VASASTAN St Eriksplan 9
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 10.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag Stängt
67cda0fc-030f-4fa0-873e-77bc353e9b2e