Select language

2015-01-28 / Fast food & cafe mässan

Tog en sväng ut till Kista mässan där det var knökfullt av folk, parkeringen full och doften av grillkorv mötte mig redan i dörren. 
Men en lagom stor mässa, där man slipper gå en mil om man glömt ngt i garderoben.

Jag letade vita muggar till vår varma choklad....vilket verkar vara svårt att hitta, dock vänliga säljare på GOODS som ska leta runt lite.

Naturligtvis fanns det massor att äta, mycket halvfabrikat naturligtvis men åt en supergod pizzabit....på knäckebröd!

Heja Leksands knäcke!Vår leverantör KÅKÅ stod och visade deras pralinsortiment som vi gör till dem!
Och Jonas från ÅSÖ hittade man i Martin Serveras monter. 

Absolut snyggaste montern stod Boden & Lindeberg för med deras nys koncept KONDIO, såååå snyggt! Hittade också Anita från Delicato som visade upp proteinbars....med smak av Delicatoboll eller Dammsugare...(!)..
Och även de nya mjuka kakorna.

Summan av kardemumman....lagom stor mässa, med inte så mycket för oss chokladtomtar....om man inte ska köpa nya maskiner eller börja med räkmackor:))

2015-01-26 / Oh noooo!

Oh nooo! Ingen medalj till det Svenska Konditorlandslaget:(
Som de har kämpat...men grattis till Italien, Japan och USA som knep medaljerna.

Webtv har stått på i bakgrunden hela dan, men havererade lagom till prisutdelningen...här är Sveriges tårta.

2015-01-21 / Nu drar de!

Imorgon kommer bilen att packas med alla dessa lådor, backar och verktyg för att sen köra ner till Lyon och tävla i Coupe du Monde. Och pressvisning hade vi i torsdags i våra lokaler på två trappor.
Laget hade kört tidsträning dagen innan och skulpturerna stod färdiga, glasstårtan bakom glaset i frysen, och desserten var provlagd.
OLch vilka skulpturer.....
Här ser ni Frida Lejons viking helt i socker! Superkul att få se den klar när vi sett delar av den under hela året.
Nästan 100 personer lyckades vi klämma in under pressvisningen, och utfodra med Martins goda petit fourer, och Werners goda champagne:)
Tyvärr inte världens bästa bild, men ändå en bild på chokladskulpturen! Ett helt enormt arbete har gänget lagt ner och vi håller alla tummar för dem nu.
Fler av Martins petit fourer
Vår konditor Markus!

2015-01-19 / På besök i Eskilstuna

Tog en tur till Eskilstuna i lördags, för att knalla runt lite (blåse och var svinkallt) och sen träffa Hasse på Amarant konditori, som "gått och blivit med krog".
Amarant bakar i Torshälla som ligger i krokarna och har sen hela fem caféer runt i stan. Citygallerian, Torshälla, Nybron, väst och Tunapark.
Och nu har de då utökat med krogen Grappa, som ligger på Nybrogatan 3, mitt på Eskilstunas populäraste restauranggata.
Maten var god och vällagad och servicen ypperlig....kan ju bero på att den nya ägaren var med oss:)
Vi provade till och med dessert, något vi aldrig gör, och dessutom valde mitt sällskap pannacotta....denna dessert som kockar älskar och konditorerna kan ha svårt för.
Men döm av vår förvåning, att denna mjölkchokladmousse med griottes (körsbär) var fint balanserad, och absolut inte seg och i värsta fall grynig som den ibland kan vara. Gott alltså!
Några av er har säkert hängt på deras uteservering någon sommar, även om det denna afton kändes tämligen kallt och ordentligt långt till sommaren.
Vägg i vägg med Grappa ligger ett av Amarants caféer som nu kommer att byggas ihop med restaurangen, för att kunna utöka verksamheten, och det behövs nog, då vi fick bord kl 17, och det var fullsatt redan klockan 18.
Caféet var ljust och med snygg inredning, och stora snygga tavlor av en lokal konstnär.
Amarants välkända bakverk "Alptoppen", fylld med Arraksmassa, choklad och mandelspån.
Vi fick tipset att vi måste prova pizzorna nästa gång då de var något extra, så det ska vi göra.
Kanske hinner det bli vår så att vi kan sitta och njuta av solen på uteserveringen.
Lycka till hela gänget och tack Hasse för en trevlig kväll!

2015-01-18 / Semlor

Tänk vad semlor engagerar, hela FB/Instsgram är fullt av semmelbilder....kan dock bero på att min bekantskapskrets är bagare/konditorer och/eller matnördar:)

I onsdags körde Stockholms bagare & Konditorer tävlingen Stockholms Bästa Semla. Och tjugo bidrag hade anmälts och lämnats in på Stockholmsmässan innan 10 på förmiddagen.

Dessa dukades sen upp i all hemlighet för juryn, på anonyma brickor med endast en siffra som igenkänning.

Sen bänkade sig juryn och började detta pristigeuppdrag.
Anna Sjöberg, Annika Jankell, Håkan Johansson, Elisabeth Johansson och Tom Sjöstedt.

Det skars, tittades, smakades och smakades igen. Bulle, grädde, fyllning och utseende, allt bedömdes.
Och 2,5h senare var de igenom alla 20 bidragen. 
Och när vinnaren senare presenterades visade det sig att juryn hade varit enig:
Grillska huset i Gamla Stan hade den bästa semlan, tvåa kom Brunkebergs bageri och trea kom förrförra årets vinnare Älvsjö konditori (ingen tävling ifjol)

Grattis till er alla!

Jo, hur många semlor jag fick i mig??
En från Haga till frukost, en kvarts semla från Lundbergs och en kvarts från Magnus Johansson Bageri....och i fredags blev det en halv från Gunnarsons. Vilken som var bäst?....hm...svårt, gillar det "nyare" med rostad mandel i massan, gillar MJs grädde med mjölk i så att den är "lättare" men kan genomgående säga att senlan ska vara rumstempererad! Ett okynne att ta den direkt från kylen.....


2015-01-12 / Selfie2015-01-12 / Kurs på Chokladfabriken med Hans Ovando

I fredags och lördags hade vi 12 konditorer som var på kurs i våra lokaler på två trappor.
Gustaf som håller i våra kurser, hade bjudit in Hans Ovando, konditor från Barcelona att hålla kurs i "mpderna bakverk".
Hans kommer ursprungligen från Chile, men flyttade tidigt till Barcelona för att bli konditor. Han har arbetat på El Bullie och nu senast på Bubú. Och just nu undervisar han på en restaurangskola
Han har tävlat i bla World Chocolate Masters och vann Best Artisan Chocolatier of the Year 2008.
Och vilka bakverk det blev!
När jag kom upp på lördag eftermiddag hade fantastiska saker skapats.
Apple crumble cake

Bananacake
Lemontarte
De 12 konditorerna som varit snabbats på platserna kom från några av Sveriges bästa konditorier och det var kul att se hur koncentrerade alla var och vilket fokus och kunskap dessa besitter. Och jag hoppas verkligen att de liksom oss tyckte att det var fantastiskt inspirerande dagar.
Nu bakar jag ju tyvärr inte själv, förutom en kladdkaka när andan faller på. Men jag gillar ju att se hur de skapas och naturligtvis att äta dem:)
.....och nu skulle jag ju lägga upp selfien på mig och Hans Ovando....men den vill inte riktigt, återkommer med den. tjolahopp!

2015-01-11 / Semlor i antågande

Semmelperioden börjar direkt efter nyårshelgen, och många verkar sikta in sig på trettonhelgen. Vi tar det lite lugnt och siktar på semlor till nästkommande helg.
Men redan på onsdag är det dags för tävlingen Årets semla, i samarbete med Arla och Sthlms bagare & konditorer. Balunsen utspelar sig på Stockholmsmässan, där Formex drar igång just denna dag. 

Våra semlor innehåller ju naturligtvis.....tadaaaa....choklaaaad. Och vi förstår inte varför man någonsin skulle äta något annat:) 

Men vi måste ju erkänna att även andra konditorier har semlor, då oftast med mer traditionellt innehåll....och då kommer vi till en liten trendspaning, det började för nån vecka sen med att Tösse-Mattias skapar en "semla-wrap" och visar hur den görs på Instsgram. 

Detta väcker jubel hos de flesta (några tycker naturligtvis det frångår traditionen mm), och jsg erkänner villigt att jag klappade händerna. Inte för fyllningen men att nån kommit på nåt nytt! 
Tätt följt av detta så lägger #bagaren75, dvs Kenneth i Karlskoga, som provar att göra samma...men då botten blir lite tjock, skapar han "semla-langosen", och nu klappar jag ännu mer i händerna!
Vart ska det sluta? Jag vill se mer!Tack och hej...semla-pastej?:)

SÖDER Renstiernas gata 12

Butik - SÖDER Renstiernas gata 12
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 08.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag 11.00-18.00

CITY Regeringsgatan 58

Butik - CITY Regeringsgatan 58
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 08.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag 12.00-17.00

VASASTAN St Eriksplan 9

Butik - VASASTAN St Eriksplan 9
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 10.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag Stängt
67cda0fc-030f-4fa0-873e-77bc353e9b2e