Select language

2014-09-08 / Oslo del 3

.......nästa studiebesök gick till Sverre Saetre, konditor som tävlat för det Norska kocklandslaget och nu driver eget ställe.
Sverres butik var som ett smycke, enkelt och tjusigt, men kanske lite FÖR avskalat för min smak.
Men hans glada sätt och varma person, gjorde besöket mycket trevligt.
Provsmaka fick vi också göra, mest spännande var pimpetten med "rökt" sockerlag och även ett rönnbärsskum, riktigt gott. Mycket av deras produktion gjordes på beställning, men det fanns bakelser/glass och makroner i butiken.
....och kaneleér!
Vidare ramlade vi in på Kaffebränneriet för kaffe och svensk personal som blev lite nervösa när 10 personer från Stockholms bagare & konditorer ramlar in och vill smaka deras kakor.
På alla ställen vi besökte fanns svensk personal, och vår guide sa att caféer och restauranger skulle få slå igen om inte svenskarna kom över och jobbade.
Tvärs över gatan från Kaffebrenneriet fanns W.B. Samson ett mer klassiskt bageri/konditori med tårtor, stenugnsbakat bröd och kransekage.
MEn det fick bli en norsk speciallitet...Skolbulle...vetebulle med vaniljkräm, glasyr och sen kokos....dvs ALLT på samma bulle.
Men gott var det, jag bar min ända hem för att sedan avnjutas på balkongen med te.
Borta bra men hemma bäst!
Det blir intensiva dagar, men jag tycker det är så himla kul!
Tack alla inblandade för en härlig resa!

2014-09-05 / Oslo del 2

Efter mötet på Pascal tog vi oss ut till vår "guides" chokladverkstad utanför Oslo, kan tyvärr inte säga vart, för jag bara åkte med:)
Vigdis gör praliner och har kurser i pralintillverkning för företag och privatpersoner. Och vi fick smaka 3 sorter av hennes praliner hon bakat natten(?!) innan vi kom.
Passionsfrukt, saltkaramell m jordnötter och en mörk tryffel, där saltkaramellen lätt tog förstpriset. Även om de andra också var mycket goda.
Eftersom hon hade lite kvar att göra för dagen, så kavlade några av konditorerna upp ärmarna och hjälpte till....eller försökte iallafall.
Magnus och Per
Efter god middag och god sömn, hann vi efter frukost ta en tur upp på Opera huset, vilken häftig byggnad!
I vit carreramarmor ligger den precis vid kajkanten, och man kan gå upp och runt på den.
Tyvärr håller de på att gräver helt hysterisk brevid, vilket förtog lite av utikten över stan, men över vattnet var det mäktigt.
Micke, Linda, Oscar och Marie-Louise
Linda och Ellinor
Sen raskt iväg till nästa studiebesök......

2014-09-04 / Oslo del 1

Bagartidigt åkte vi till Oslo med 8 bagare/konditorer från Stockholmsföreningens styrelse. Började fundera på om jag själv gått och blivit bagare när klockan ringde 04,30, men så var det icke...:)
Skön flygresa på bara en timme och redan vid 9 satt vi i bilen på väg in till stan. Tyvärr är hela Oslo i likhet med Stockholm en enda stor arbetsplats, och med ett stadsbesök på ingång, så tog det över en timme till hotellet.
Efter avslutat styrelsemöte 3 timmar senare, drog vi iväg till Pascal och ett väntande studiebesök.
Stockholmsstyrelsen har möte
Vilken inspirerande konditor, fransman sokm hamnat i Oslo, och har bageri/konditori/restaurang, inhyst i lokaler som varit bageri från mitten av 1800 talet. Lokalerna var kanske inte lättjobabde direkt, men otroligt snyggt och rent. Chokladrummet var ju jag extra intresserad av, och det såg väl ut lite som vårt, doppmaskin, pralinformar och praliner i massor.
Vi fick provsmaka lite av varje, och godast var nog citrontryffeln.
Han tillverkade också mängder av marschmallows i olika smaker (och färger) och vi åt lite olika varianter.
Och pinfärska direkt från formen är det ju supergott, om än kanske något sött.
Han hade också en idé om att sälja moussetårtorna frysta.....lättare för kunden att transportera, ingen skillnad i smak, och då lättare att alltid ha alla storlekar och smaker hemma. Man bär hem dem och de tinar inom en timme i rumstemperatur, intressant idé.
Vi provåt sen lite av varje av bakelserna som var jättegoda, spännande med chili i bakelsen och att man fick en hallonsoppa serverad till.
Brevid konditoriet/restaurangen hade han startat en kaffebar, sokm var så himla snyggt inredd, med stora lampor i taket, vitt kakel och gammeldags barstolar.
Väl värt ett besök.
Mätta och fulla av socker tackade vi för oss, för att sen hoppa in i bilarna för att följa med till vår "guides" chokladställe en bit bort....forts följer.

2014-09-01 / Båtklubbarnas dag

I lördags var det Båtklubbarnas dag och det skulle vara karavan runt Söder, Coronet klubben firade 30 år och tog täten med ett 20 tal båtar, med den största modellen först.
Solen sken bara stundvis, men det var ändå härligt att se stan från vattnet.
Barnen tyckte att det var kul att slussa och när vi kom hem konstaterade de att båt...det borde vi ha...oj då.
Pralinuttprinsessan fick leka "hopp-i-land-kalle" vid Hammarby Sjöstad, innan slussningen!
Föregående 1 2 av 2

SÖDER Renstiernas gata 12

Butik - SÖDER Renstiernas gata 12
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 08.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag 11.00-18.00

CITY Regeringsgatan 58

Butik - CITY Regeringsgatan 58
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 08.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag 12.00-17.00

VASASTAN St Eriksplan 9

Butik - VASASTAN St Eriksplan 9
info@chokladfabriken.com | 08 - 640 05 68

ÖPPETTIDER

Måndag-Fredag 10.00-18.30 Lördag 10.00-18.00 Söndag Stängt
67cda0fc-030f-4fa0-873e-77bc353e9b2e